Susret izaslanstava Obrtničke komore Istarske županije i Območne obrtne zbornice Sežana

U utorak, 26.02.2013. u Buzetu je održan susret predstavnika Obrtničke komore Istarske županije s izaslanstvom Območne obrtne zbornice Sežana, koje su činili predsjednik Miran Škapin, član Kolegija Upravnog odbora Igor Kravanja i tajnica Marija Rogan ? Šik.

U ime naše delegacije, koju su činili predsjednik Komore Mario Paliska, potpredsjednica Komore Loredana Krbavčić, predsjednik Ceha ugostitelja i član Upravnog odbora Dušan Černjul, predsjednica Odbora za međunarodnu suradnju i fondove EU Loreta Zlatar i tajnik Eros Sorić, gostima je dobrodošlicu zaželio predsjednik Komore.

Predsjednici su ukratko predstavili svoje komore i njihov rad.

Vezano za nastupe na sajmovima, dogovoreno je da će se razmotriti mogućnosti recipročnog nastupa na sajmovima. Prvenstveno se to odnosi na Primorski obrtni sejem u Kopru (30.05. ? 02.06.2013.) i Obrtnički sajam Istre u Puli (03. ? 06.10.2013.), a najavljeno je i organiziranje poslovnih razgovora tijekom održavanja sajma u Kopru.

Predstavnici OOZ Sežana zainteresirani su za nastup na manifestaciji ?Gastro okusi Istre? , a razmotrit će se hoće li već ove godine (Pazin, 07.05.2013.) nastupiti kao sudionici, ili posjetiti manifestaciju. Također, predstavljen im je i projekt ?Istra Gourmet Tour?, za koji su također iskazali interes. Razgovaralo se o mogućnosti prezentacije istarskih ugostitelja u Italiji, Sloveniji i Austriji, u sklopu projekta koji već uključuje ugostitelje navedenih zemalja.

Razgovaralo se o projektima financiranim sredstvima EU ? o projektu ?CROSSTUNING? u kojem su partneri obje komore, a cilj kojega je dati obrtnicima i poduzetnicima informacije o načinu poslovanja u susjednim državama (Slovenija, Italija, Austrija, Hrvatska) budući da, iako su propisi usklađeni s EU zakonodavstvom, postoje i razlike koje su često teško vidljive, a ometaju poslovanje.

Predstavnici OOZ Sežana istaknuli su dobra iskustva korištenja sredstava, te istaknuli ulogu lokalnih akcijskih grupa (LAG-ova). Razgovaralo se o iskustvima slovenskih obrtnika po uslasku u EU, te o funkcioniranju komora u različitim uvjetima.

Kao zaključak, dogovoreno je da će se intenzivirati razmjena informacija, kao i slični susreti, u cilju bliže suradnje kako komora, tako i samih obrtnika i malih poduzetnika, pogotovo u očekivanju ulaska Hrvatske u EU.

© Obrtnička komora Istarske Ĺžupanije, 2007-2010. Stranice izradili Ulisys d.o.o. Informatička djelatnost. Bazirano na Typo3 CMS sustavu.